http://www.mindmegette.hu/fuszeres-padlizsangombocok-friss-paradicsomszosszal.recept
Hát a padlizsánnal fura a viszonyunk. Először muszakában kóstoltam, de ugye abban elég domináns a hús íze, majd továbbmentem a padlizsánkrém irányába. Nem aratott egyértelmű sikert, miután pedig zöldségköretben próbáltam ki, egy időre felfüggesztettem a padlizsános kajákat (kivéve a muszakát :) ). Most úgy döntöttem, adok neki még egy esélyt :)
Hát a padlizsánnal fura a viszonyunk. Először muszakában kóstoltam, de ugye abban elég domináns a hús íze, majd továbbmentem a padlizsánkrém irányába. Nem aratott egyértelmű sikert, miután pedig zöldségköretben próbáltam ki, egy időre felfüggesztettem a padlizsános kajákat (kivéve a muszakát :) ). Most úgy döntöttem, adok neki még egy esélyt :)
Hozzávalók:
kb. 20-25 dió nagyságú gombóchoz:
- 2 közepes méretű padlizsán (kb. 60 dkg)
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg frissen reszelt, aromás kemény sajt (pl. pecorino, parmezán vagy grana padano)
- 1 egész tojás
- 1 dundi gerezd fokhagyma (aki szereti, tehet bele többet is)
- 2 evőkanál darált dió
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1/2 kávéskanál szárított menta
- 1 kávéskanál rozmaring (vagy egy ágacska friss, felaprítva)
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
- só
- frissen őrölt bors
- kb. 1 evőkanálnyi olíva olaj a sütőpapír megkenéséhez
A paradicsomszószhoz:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dl passzírozott paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál méz
- 1 evőkanál vörösborecet
- só
- bors
- oregánó
A padlizsánokat megszurkálom, 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt puhára sütöm. A már langyos padlizsánokat meghámozom, krémes húsukat egy nagy keverőtálba kanalazom.
Hozzáadom a zsemlemorzsát, a darált diót, a sajtot, a kissé felvert tojást, valamint a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát és a fűszereket. Ha túlságosan lágy lenne a massza, a zsemlemorzsa mennyiségét lehet növelni. A fűszerezést befolyásolja a felhasznált sajt sótartalma és persze az is, ki mennyire kedveli a markáns ízeket.
A közepesen lágy masszából nedves kézzel dió nagyságú kis gombócokat formálok. Egy tepsit sütőpapírral borítok, vékonyan megkenem olívaolajjal, erre helyezem a kis gombócokat. sütőt ismét előmelegítem 180 fokra, és 15-20 perc alatt pirosra sütöm a tepsi tartalmát. Kb. félidőben minden gombóckán fordítok egyet, hogy mindkét oldaluk egyenletesen piruljon.
Amíg a padlizsánok sülnek, elkészítem az egyszerű paradicsomszószt. A hagymákat apróra kockázom, olívaolajon megdinsztelem, felöntöm a passzírozott paradicsommal, ízesítem, fűszerezem. Forralás után szinte azonnal besűrűsödik, nincs szükség liszt hozzáadására! A kész szószt botmixerrel selymesre keverem.
A padlizsángombócokat paradicsomszósszal tálalom.
Hozzáadom a zsemlemorzsát, a darált diót, a sajtot, a kissé felvert tojást, valamint a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát és a fűszereket. Ha túlságosan lágy lenne a massza, a zsemlemorzsa mennyiségét lehet növelni. A fűszerezést befolyásolja a felhasznált sajt sótartalma és persze az is, ki mennyire kedveli a markáns ízeket.
A közepesen lágy masszából nedves kézzel dió nagyságú kis gombócokat formálok. Egy tepsit sütőpapírral borítok, vékonyan megkenem olívaolajjal, erre helyezem a kis gombócokat. sütőt ismét előmelegítem 180 fokra, és 15-20 perc alatt pirosra sütöm a tepsi tartalmát. Kb. félidőben minden gombóckán fordítok egyet, hogy mindkét oldaluk egyenletesen piruljon.
Amíg a padlizsánok sülnek, elkészítem az egyszerű paradicsomszószt. A hagymákat apróra kockázom, olívaolajon megdinsztelem, felöntöm a passzírozott paradicsommal, ízesítem, fűszerezem. Forralás után szinte azonnal besűrűsödik, nincs szükség liszt hozzáadására! A kész szószt botmixerrel selymesre keverem.
A padlizsángombócokat paradicsomszósszal tálalom.
Tésztával vagy friss kenyérrel egyszerű, de remek, könnyű ebéd, illetve vacsora!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése