Keresés ebben a blogban

2011. október 2., vasárnap

Fűszeres padlizsángombócok friss paradicsomszósszal

http://www.mindmegette.hu/fuszeres-padlizsangombocok-friss-paradicsomszosszal.recept

Hát a padlizsánnal fura a viszonyunk. Először muszakában kóstoltam, de ugye abban elég domináns a hús íze, majd továbbmentem a padlizsánkrém irányába. Nem aratott egyértelmű sikert, miután pedig zöldségköretben próbáltam ki, egy időre felfüggesztettem a padlizsános kajákat (kivéve a muszakát :) ). Most úgy döntöttem, adok neki még egy esélyt :)

Hozzávalók:
kb. 20-25 dió nagyságú gombóchoz:
  • 2 közepes méretű padlizsán (kb. 60 dkg)
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg frissen reszelt, aromás kemény sajt (pl. pecorino, parmezán vagy grana padano)
  • 1 egész tojás
  • 1 dundi gerezd fokhagyma (aki szereti, tehet bele többet is)
  • 2 evőkanál darált dió
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1/2 kávéskanál szárított menta
  • 1 kávéskanál rozmaring (vagy egy ágacska friss, felaprítva)
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
  • frissen őrölt bors
  • kb. 1 evőkanálnyi olíva olaj a sütőpapír megkenéséhez
A paradicsomszószhoz:
A padlizsánokat megszurkálom, 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt puhára sütöm. A már langyos padlizsánokat meghámozom, krémes húsukat egy nagy keverőtálba kanalazom.

Hozzáadom a zsemlemorzsát, a darált diót, a sajtot, a kissé felvert tojást, valamint a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát és a fűszereket. Ha túlságosan lágy lenne a massza, a zsemlemorzsa mennyiségét lehet növelni. A fűszerezést befolyásolja a felhasznált sajt sótartalma és persze az is, ki mennyire kedveli a markáns ízeket.

A közepesen lágy masszából nedves kézzel dió nagyságú kis gombócokat formálok. Egy tepsit sütőpapírral borítok, vékonyan megkenem olívaolajjal, erre helyezem a kis gombócokat. sütőt ismét előmelegítem 180 fokra, és 15-20 perc alatt pirosra sütöm a tepsi tartalmát. Kb. félidőben minden gombóckán fordítok egyet, hogy mindkét oldaluk egyenletesen piruljon.

Amíg a padlizsánok sülnek, elkészítem az egyszerű paradicsomszószt. A hagymákat apróra kockázom, olívaolajon megdinsztelem, felöntöm a passzírozott paradicsommal, ízesítem, fűszerezem. Forralás után szinte azonnal besűrűsödik, nincs szükség liszt hozzáadására! A kész szószt botmixerrel selymesre keverem.

A padlizsángombócokat paradicsomszósszal tálalom.
Tésztával vagy friss kenyérrel egyszerű, de remek, könnyű ebéd, illetve vacsora!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése