Innen:
http://www.alacarte-kulinaria.blogspot.hu/2012/05/konyakmeggyes-profiterol.html
Hozzávalók:
- 1 csésze víz
- ½ csésze vaj (200ml-s csészét használva ez körülbelül 120 gr)
- 1 csésze liszt
- 1 csésze tojás
- só, cukor
- 250 gr mascarpone
- 200 gr étcsokoládé
- 3 evőkanál méz
- 100 ml tejszín
- 100 gr aszalt, magozott meggy
- 150 ml barna rum
Az aszalt meggyet a rumba áztatjuk és egy éjszakán át pihentetjük benne.
A vizet, a
vajat és a sót felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük és addig
keverjük, amíg a legtöbb nedvesség elpárolgott belőle. Ez kb. 5 perc.
Folyamatosan keverni kell, lehetőség szerint az edény széléhez nyomva, hogy
minél nagyobb felülettel érintkezzen, és vigyázva, hogy ne égjen meg, és egy
picit se barnuljon be. Minél több folyadék párolog el, annál jobb, hisz annál
több tojást fog felvenni a tészta, amitől laza és lyukacsos lesz a szerkezete.
A tésztát hagyni kell egy kicsit hűlni, mielőtt a tojást beletesszük, mert ha
túl forró, rántottás tésztát kapunk.
Ha kihűlt a
tészta, a tojást fokozatosan egyenként kell belekeverni, elektromos habverővel.
Egy nyúlós masszát kell kapnunk, ami nem folyik szét, amikor kitesszük egy
kanállal a sütőpapírra. Nagyjából mandarin méretű gömböket méretezzünk, ezek
egész szépen megnövekednek, nagyjából dupla méretre, ezzel számolni kell a
sütőpapíron való elhelyezéskor.
A sütőt 220
fokra kell előmelegíteni és ebben kell hozzávetőleg 12 percig sütni a
puffancsokat. Szépen megemelkednek és enyhén megpirulnak. Ezt követően le kell
venni a hőfokot 190 fokra és további 15 percig kell sütni. Ez csak
hozzávetőleges idő, mivel minden nagyban függ a méretektől, minél nagyobb,
annál tovább kell sütni. A kész fánkokat hagyjuk kihűlni.
A krémhez
100 gr étcsokoládét megolvasztunk, majd a mascarpone krémmel és a mézzel
összekeverjük. A rumos meggyet a rummal együtt a krémhez adjuk. Ezzel töltjük
meg a fánkokat.
A maradék
100 gr étcsokoládét felolvasztjuk és a tejszínnel elkeverjük. Tálaláskor a
fánkok tetejére öntjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése