http://haho-pihe.blogspot.hu/2012/02/valentin-napi-gesztenyegolyo-torta.html
Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:
Piskótához:
2 tojás
2 ek liszt
2 ek cukor
1 tk sütőpor
A gesztenye moussehoz::
50 dkg kész gesztenyemassza
50 dkg mascarpone
(12 dkg porcukor
1/2 dl rum) - csak ha natúr
gesztenyemasszát használunk!!!
A gesztenyegolyókhoz:
25 dkg gesztenyemassza
1-2 evőkanál rum - csak natúr gesztenyénél
5 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
A csokoládés bevonathoz:
5 dkg étcsokoládé
2,5 dkg vaj
Elkészítés 18 cm-es tortaformában. Nagyobba is lehet, akkor a bevonatot érdemes növelni, hogy szépen elterüljön.
Ha
az eredeti recept szerint dolgozunk, a csatolt linknél megtalálható a
kekszes alap leírása, egyszerű, nem kell sütni, érdemes kipróbálni.
Nekem épp nem volt itthon kekszem hozzá.
Tehát
elkészítjük a piskótát. 2 tojás sárgáját 2 ek cukorral kihabosítunk,
hozzáadjuk a sütőport és a 2 ek lisztet, majd a felvert tojásfehérjét.
Formába öntjük, készre sütjük.
Közben a gesztenyemasszát kikeverjük a mascarponéval és a tejszínnel. (csinálhatjuk csak mascarponéval!!!) Hűtőbe tesszük.
A
gesztenye golyókhoz a masszából golyókat formálunk, és a vajjal
felolvasztott csokoládéba forgatjuk, majd a megsült és kihűlt piskótára
pakolgatjuk.
Kicsit
hagyjuk dermedni a csokit a golyókon (hűtő gyorsít rajta...), majd
szépen rásimítjuk a mascarponés-tejszínes gesztenyemasszát.
Végül a tetejére szánt étcsokit a vajjal gőz fölött felolvasztjuk, és szépen rácsurgatjuk. Tetejét kedvünk szerint díszíthetjük.
Kipróbáltam, hogy mennyire használható a szaloncukorként már bevált marcipánmassza.
Még
a tökéletes állagot nem sikerült megtalálnom, próbáltam
szárazabbra-vizesebbre, de morzsolódott a massza. Így elég nehéz volt
vele dolgozni. Kiszúrni belőle formákat tökéletes, a szaloncukornál
megtalálhatók az arányok, pár csepp piros ételfestékkel a színe is
igazán szép lesz. Formázni macerásabb, ott már morzsálódott, de azért
valahogy csak összejött :)
Ezt csak most vettem észre :) Köszi a hírnevet :-D
VálaszTörlés