Keresés ebben a blogban

2012. szeptember 28., péntek

Öntsük nyakon a friss zöldségeket! Salátaöntetek 1.

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20120506/salataontet-recept/

Ne keverd, rázd! Aztán öntsd rá a pofonegyszerű salátöntetet friss zöldségre! Itt nincs szükség mérnöki pontosságú méricskélésre, ez az úgynevezett löttyintett műfaj, ahol mindenki az ízlése szerint édesíthet vagy savanyíthat. Arra viszont mindenki figyeljen, hogy a joghurtos önteteknél az olajat csak a krémesebb állag elérése érdekében használjuk, az ecet pedig csak a pikánsság miatt szükséges.

A receptek mindegyikénél ugyanaz a szabály: a hozzávalókat tedd egy üvegbe és rázd addig, ameddig homogén öntetet nem kapsz!


Egyszerű ecetes öntet

Ez egy alapöntet, ami minden létező salátával finom, mehet rukkolára vagy jégsalátára, de az uborka és a paradicsom is finom vele.
 
Hozzávalók: 
Balzsamecet (0,5/3) (helyettesíthető fehérbor- vagy almaecettel)
Olívaolaj (2/3)
Citromlé (0,5/3)
Mustár
Só bors



Mézes mustáros öntet

Hozzávalók: 

Méz
Magos mustár
Almaecet
Olívaolaj
Só,

esetleg chili ízlés szerint



Rokfortos öntet

Nem szabad alábecsülni ezt az öntetet. Ha valaki megtanulja, az onnantól kezdve a rabjává válik, ugyanis nemcsak salátákhoz, de grillezett húsokhoz és zöldségekhez is jól passzol, sőt mártogatósként is elég szép karriert futhat be. Ami pedig nagy előnye, hogy valamiért a rokfortutálók is megeszik.(Akkor ez nekem való! :) )

Hozzávalók: 
Rokfort reszelve
Újhagyma
Apróra vágott petrezselyem
Joghurt
Só, bors
Olívaolaj


Tipp: Próbáld ki joghurt helyett tejföllel, és ha igazán ínyenc szeretnél lenni, akkor dióolajat és darált diót is tehetsz az öntetbe. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése